Sosiaalipalvelut mielekkään vapaa-ajan mahdollistajana

Lapissa etäisyydet ovat yleensä pitkiä ja esimerkiksi naapuriin saattaa olla matkaa. Suuri osa vuodesta on lisäksi pimeää aikaa, jolloin alakulo saattaa helposti hiipiä mielen perukoille. Monet alueen asiakkaat kokevatkin yksinäisyyttä ja esimerkiksi alkoholiongelmat ovat alueella valitettavan yleisiä eikä työtäkään ole aina välttämättä helppo löytää. Vähävaraisessa perheessä mielekkään vapaa-ajan järjestäminen voi tuntua erityisen haasteelliselta, sillä suuri osa harrastuksista vaatii rahaa. Tällöin sosiaalipalvelut voivat auttaa ja mahdollistaa lasten mielekkään vapaa-ajan rahoittamisen esimerkiksi toimeentulotuen muodossa. Aikuisille pitkien välimatkojen alueella harrastukset, joita voi harrastaa etänä, netin kautta, voivat tuoda elämään aivan uudenlaista sisältöä ja tehdä elämästä entistä mielekkäämpää. Annammekin tässä artikkelissa monipuolisia vinkkejä, joiden avulla niin lasten kuin aikuistenkin vapaa-ajasta on mahdollista tehdä aiempaa mielekkäämpää.

Iloa aikuisten vapaa-aikaan

Perheen hyvinvoinnin kannalta on erittäin tärkeää, että vanhemmat voivat hyvin ja että myös heillä on vapaa-aikaa ja mielekästä tekemistä. Vanhempien ilo ja onnellisuus vaikuttavat suoraan perheen lapsiin. Kun välimatkat ovat pitkiä, on näppärää, että harrastukset tulevat suoraan kotiin ruudun välityksellä. Netti tarjoaakin nykyään runsaasti erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Jos pelaaminen kiinnostaa, esimerkiksi https://slots-online.fi/bonus ja pelipaikkojen ilmaiskierrokset mahdollistavat pelaamisen, vaikkei siihen olisikaan rahaa sijoitettavaksi. Netin kautta voi myös katsoa mielenkiintoisia leffoja tai tv-sarjoja, opetella uusia kieliä, pitää yhteyttä kaukana asuviin ystäviin, osallistua keskusteluihin erilaisilla foorumeilla, lukea kirjoja, jumpata ja zumbata ja paljon muuta!

Apua sosiaalipalveluista ja vertaistuesta

Jos perheen talous on tiukoilla eikä lasten harrastusmaksuihin ja välineisiin tahdo jäädä rahaa, kannattaa kysyä apua sosiaalipalveluista. Harkinnanvaraisella toimeentulotuella voidaan nimittäin joissakin tapauksissa mahdollistaa myös lasten harrastamista. Oman sosiaalityöntekijän kanssa kannattaa keskustella perheen haastavasta taloudellisesta tilanteesta ja etsiä siihen yhdessä sopivia ratkaisuja. Joissakin harrastuksissa perheen haastava tilanne saattaa jopa oikeuttaa maksuttomaan vapaapaikkaan.

Varsinaisten sosiaalipalveluiden lisäksi myös vertaistuesta ja kolmannesta sektorista voi olla apua. Esimerkiksi Hope ry auttaa vähävaraisten ja kriisin kokeneiden perheiden lapsia harrastusmaksuissa ja harrastusvälineiden hankkimisessa. Aina kaikkien välineiden ei välttämättä tarvitse olla uusia, vaan hyväkuntoiset käytetyt välineet voivat olla riittävän hyvä vaihtoehto. Tällaisia välineitä lahjoitetaan monin paikoin tai myydään pikkurahalla, jolloin myös vähävaraisen perheen lapsilla on mahdollisuus harrastaa.