Tilanne-esimerkkejä Lapin sosiaalipalveluista lapsiperheissä

Sosiaalipalvelut voivat auttaa Lapin lapsiperheitä hyvin monenlaisissa haastavissa tilanteissa. Skaala on erittäin laaja ja voimmekin esitellä tässä artikkelissa ainoastaan muutaman tilanne-esimerkin. Jos sinusta tuntuu, että perheesi tilannetta olisi hyvä käsitellä ulkopuolisen ammattilaisen kanssa, kannattaa aina ottaa yhteyttä alueesi sosiaalipalveluihin!

Lapsen käytösongelmat

Jos lapsellasi on haastavia käytösongelmia tai esimerkiksi kouluhaluttomuutta tai -kiusaamista, saattaa apua löytyä sosiaalipalveluiden puolelta. Perheneuvola on matalan kynnyksen paikka, josta kannattaa kysyä neuvoja. Tarvittaessa perheenne saa lisätukea. Jo pelkästään tilanteesta puhuminen saattaa helpottaa vanhempien taakkaa!

Tapaamisoikeuksiin liittyvät asiat

Valitettavan monessa lapsiperheessä vanhempien avo- tai avioliitto päättyy eroon. Tällöin voi olla haastavaa sopia lapsen huoltajuudesta ja tapaamisoikeuksista ja sosiaalipalveluiden apu on yleensä tarpeen. Sovitut asiat on hyvä kirjata ylös ammattilaisen toimesta, jotta niiden kiinnipitämistä voidaan seurata ja jotta mahdolliset riitatilanteet voidaan helpommin ratkaista sovitun pohjalta.

Taloudelliset vaikeudet

Lapin alueella esiintyy melko paljon työttömyyttä ja monessa perheessä kärsitäänkin eri tasoisista taloudellisista vaikeuksista. Tällöin toimeentulotuen hakeminen voi olla ajankohtaista. Toimeentulotuesta on joissakin tapauksissa mahdollista saada helpotusta myös esimerkiksi lapsen harrastuskustannuksiin. Haastavassa elämäntilanteessa harrastukset voivat auttaa tukemaan lapsen itsetuntoa, minkä vuoksi niiden merkitystä ei tulisi vähätellä. Samalla mielekäs harrastus voi eheyttää lasta ja tuoda hänen elämäänsä uusia turvallisia aikuisia.

Mielenterveyden ongelmat

Mielenterveys saattaa järkkyä monesta syystä ja erilaiset mielenterveyden ongelmat ovatkin Lapin alueella melko yleisiä. Apua voi etsiä monenlaisista sosiaalipalveluista ja tarjolla on jopa etänä toteutettavaa keskusteluapua. Esimerkiksi nuorille suunnattu Sekasin-chat päivystää jokaisena päivänä vuoden ympäri ja tarjoaa keskusteluapua tarvitseville nuorille kuuntelevan korvan. Chatin kautta on mahdollista käydä läpi asioita, jotka tuntuvat omassa elämässä haasteellisilta ja saada tarvittaessa vinkkejä lisäavun saamiseksi.

Riippuu hieman persoonasta ja omasta tilanteesta, millainen apu toimii kaikista parhaiten, joten jos et oikein tiedä, millaisia mielenterveyspalveluita alueeltasi löytyy, ota rohkeasti yhteyttä alueesi sosiaalipalveluihin sinulle sopivien palveluiden löytämiseksi. Monissa tilanteissa pelkkä keskusteluapu vaikkapa chatin kautta saattaa auttaa, mutta jos elämä tuntuu olevan monin tavoin suoranaisessa umpisolmussa, saatetaan tarvita moniammatillista, pitkäkestoista apua.