Lapin Sote-Savotta -hankkeen keskiössä ovat koko Lapin maakunnan kaikki asukkaat.

Sote-Savotta-7

Kuva: Samu Rötkönen

 

Mikä ihmeen Sote-Savotta?

Lapin Sote-Savotta -hanke on Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama hanke, jonka tavoitteena on luoda, kehittää ja ottaa käyttöön täysin uudenlaisia malleja lappilaisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämiseksi.

Kuntalaisille tämä tulee näkymään yhdenvertaisina palveluina asuinpaikasta riippumatta, helpompana palveluiden löytymisenä, sekä nopeampana palveluiden saatavuutena. Tavoitteena on löytää sellaisia malleja, että kotoa ei tarvitsisi muuttaa pois vain palveluiden saatavuuden vuoksi.

 

Miten tämä on mahdollista?

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä ja tuottamisessa tarvitaan täysin uudenlaista ajattelua kuin aiemmin. Seinien ja rakennusten sijaan tulee miettiä uudenlaisia tapoja tuottaa palveluja. Lapin alueella palveluista voidaan suuri osa tuottaa esimerkiksi digitaalisesti, jolloin kuntalaisen ei tarvitse matkustaa satoja kilometrejä palvelua saadakseen. Tällaisia ratkaisuja on jo paljon tehty, mutta paljon on vielä mahdollisuuksia hyödyntämättä.

Jos sinulla on hyviä ehdotuksia tai ideoita sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden uudistamiseksi ja kehittämiseksi, niin lähetä ehdotuksesi joko suoraan sähköpostilla tai yhteystiedot sivulta löytyvän palautelomakkeen avulla. Kehitämme palveluja juuri sinua varten ja siksi juuri sinun asiantuntemusta tarvitaan.

Mitä jokainen kuntalainen voi itse tehdä?

Omasta terveydestä ja toimintakyvystä huolehtiminen on parasta ennaltaehkäisyä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tarpeille ja niiden käytölle. Ihmisen hyvinvoinnista muodostuu 50 % omien elintapojen ja niihin liittyvien valintojen kautta, 40 % perimän ja muiden tekijöiden vaikutuksesta ja vain 10 % terveydenhuollon keinoin. Nyt on oikea hetki yrittää vaikuttaa juuri niihin asioihin, joilla on suurin vaikutus joko omaan tai läheisemme, ystävämme tai naapurimme hyvinvointiin. Mutta sen jälkeen kun sosiaalinen tai terveydellinen ongelma on jo olemassa, tarvittava ratkaisu on saatava riittävän nopeasti. 

Lisätietoa aiheesta:

SuomiMies seikkailee -kampanja kannustaa suomalaisia miehiä terveellisen ja liikunnallisen elämäntavan pariin. Kampanjaa toteuttaa valtakunnallinen Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma yhteistyökumppaneineen.

Virtuaalinen sosiaali- ja terveyskeskus tarjoaa hyvinvointisi tueksi sähköisiä palveluita, sekä ohjausta ja neuvontaa ja erilaisia mittareita ja laskureita. 

Lisätietoa sote- ja maakuntauudistuksesta.

Jätä yhteystietosi, niin pidämme sinut ajan tasalla.*

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

*Lue tästä Lapin Sote-Savotan uusin uutiskirje.